Despertaferro

Composició i música: Xavi Lloses

Producció tècnica i campanòleg: David Sarsanedas

Disseny lumínic: Santi Vilanova

“Despertaferro tocatta” recupera de la forma més actual l’istrument més antic, poderòs i emblemàtic de cada poble o ciutat, el campanar.

El campanar, espectador privilegiat del pas del temps, metrònom dels batecs de la ciutat, esculpeix la fisonomía i identitat de cada poble.

Retornem al campanar el protagonisme que li correspon amb un concert intens i espectacular, unint la mes arcaica tradició amb les noves i últimes tendències musicals.

Cal dir que cada “despertaferrotocatta” és una peça musical única i irrepetible, ja que cada campanar conté diferent nombre de campanes i de diferent afinació. Aquest fet obliga a fer una peça expressa per a cada campanar, per a cada poble o ciutat.

Mitjantçant els últims avanços tècnics aconseguim controlar cada campana des d´un ordinador, en llenguatge midi a través d´Arduino.

Un cop s’ha extret la música que dónen les combinacions entre les campanes que disposem, entra en joc un segon campanar, aquest és virtual o fals; un altaveu ubicat al teulat de l’extrem oposat del campanar, despertant la exclamació i sorpresa del públic.

Els dos campanars es posen a dialogar i quan ja s’ho han dit tot apareix un tercer campanar des d’un altre extrem, un altre altaveu, i aquí comença el joc de diàlegs i engranatges entre els tres campanars. Seguidament, des d’un equip de so ubicat al peu del campanar, entren a escena multitud de bases i sons inesperats, artillería electrònica d´última volada perfectament sincronitzada i harmonitzada amb els campanars sonant.

La peça, donada la seva complexitat tècnica i original, te una durada de 15 minuts, com si d’ un castell de focs, espectacular i intens es tractés, com un mapping de projeccions visuals però sonor.